zondag 13 maart 2016

De hemel begint bij je voeten


Vandaag vond onze eerste Raspberry Readers bijeenkomst plaats en die was zeker geslaagd! Het was ontzettend gezellig met alle leden die er de eerste keer bij waren. We hebben gesproken over De hemel begint bij je voeten, over films, over frambozen, over poëzie, clichés, over boeken en dat onder het genot van chocola en thee!



Bron: Bol.com

De hemel begint bij je voeten is het debuut van Jandy Nelson (genre: young adult contemporary). De vertaling van The Sky is Everywhere is in november 2015 verschenen bij Blossom Books. Het verhaal gaat over Lennie, die na de dood van haar zus haar leven weer probeert op te pakken. Ze verwerkt de dood van haar zus door het schrijven van gedichten, die ze overal achterlaat. Ze wordt verliefd op twee jongens: Toby, het vriendje van haar zus, die als enige haar verdriet lijkt te begrijpen en Joe, een nieuwe jongen op haar school met een onwijs muzikaal talent, die haar haar verdriet juist laat vergeten.

Wij gaven het boek gemiddeld een 7,3 op schaal van vier beoordelingen, variërend van een 6,2 tot een 9,0. Niet iedereen was even enthousiast over het boek, maar we waren er zeker ook niet negatief over! We vonden het idee om gedichten in het boek te verwerken heel mooi, en vonden dat ze zeker ook een aanvulling waren op het boek omdat ze heel goed weergaven wat er in Lennie omging. Dat was sowieso heel goed uitgewerkt: niet alleen door de gedichten, maar ook door de schrijfstijl krijg je een heel goed inzicht in wat Lennie voelt en wat er in haar hoofd omgaat. We vonden de personages in het boek leuk bedacht, alleen vonden we wel dat die wat meer uitgewerkt hadden mogen worden, zodat er wat meer diepgang was en je meer mee zou kunnen leven met Lennie en de anderen. 

We hebben ook de Engelse en de Nederlandse versie vergeleken en kwamen tot de conclusie dat zeker in de gedichten naar voren komt dat de originele versie beter is. Hier een fragment:

Elke ochtend als ik wakker werd, 
luisterde ik naar het onophoudelijke beuken, 
keek ik naar de somberte door het raam 
en was ik opgelucht
dat de zon tenminste het fatsoen had 
om haar gezicht niet te laten zien.

Of:

Each morning, when I woke
I listened to the tireless pounding,
looked at the drear through the window
and was relieved
that at least the sun had the decency
to stay the hell away from us.

Ook hebben we het gehad over de verfilming van het boek, die op dit moment gemaakt wordt. Allemaal waren we het er over eens dat De hemel begint bij je voeten niet echt een boek is dat het als verfilming goed zou doen, omdat iedereen het anders interpreteert. Het boek heeft heel veel gevoelswaarde die op film niet goed overgebracht zouden kunnen worden. Ook zijn we bang dat de personages in de verfilming veel meer een stereotype zullen worden.

Voor de volgende keer lezen we het boek Een regenboog in de nacht van Claire King. Wij kijken er alweer naar uit om dit boek te bespreken!

2 opmerkingen:

  1. Jaa het was zeker gezellig! En ik ben echt heel benieuwd naar Een regenboog in de nacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vond het ook leuk:) Ik ga deze week het nieuwe boek kopen!

    BeantwoordenVerwijderen