zondag 17 april 2016

Een regenboog in de nacht



Afgelopen zaterdagavond zijn we weer bij elkaar gekomen om een boek te bespreken. Dit keer hadden we het over de roman Een regenboog in de nacht. We hebben gezellig gepraat over van alles en nog wat terwijl we frambozen ijs aten, thee dronken met frambozensnoepjes en chocola (wederom met frambozen). Ook hebben we het volgende boek gekozen.

Bron: Bol.com


Een regenboog in de nacht is het debuut van Claire King. De vertaling van The night rainbow verscheen in september 2015 bij uitgeverij Orlando. De vijfjarige Pea (ik-personage) speelt elke dag samen met haar zusje Margot. Hun vader is eerder die zomer verongelukt en haar zwangere moeder is depressief. Wanneer Pea tijdens het buitenspelen Claude ontmoet, denkt ze een nieuwe vriend te hebben gevonden - en wie weet wil hij ook wel hun papa worden..

Dit boek wordt omschreven als 'een indrigende roman over kinderlijke veerkracht in de ondoorgrondelijke wereld van verdriet van volwassenen'. Zijn die verwachtingen waargemaakt?





We zijn het er over eens dat de omschrijvingen vanuit Pea's perspectief te volwassen zijn. Dat vonden sommigen goed; het weergeeft namelijk goed dat zij te snel volwassen moest worden en hoe haar belevingswereld is. Anderen vonden het moeilijk om zich in te leven in zo'n jong personage - het taalgebruik representeert Pea niet goed.

Niet iedereen had de plottwist door. Wel was het verleden van Claude meteen duidelijk. De moeder van Pea vonden we moeilijk te peilen omdat haar stemming te vaak wisselde. Ook hebben we het over de metaforen en de vergelijkingen in het boek gehad.

De titel zegt niet veel over het boek, wel vinden we de bovenstaande cover mooi! Dat omslag hebben we ook vergeleken met Engelse covers. Als boekenwurmen hebben we de boeken ook meteen getest op geur. En hoe toevallig was het dat we buiten een regenboog zagen!

Wij gaven het boek gemiddeld een 7.4. Drie lezers waren enthousiast over het boek en gaven het dan ook een 8,5 of 9,0. De andere vier leden gaven het boek een 6,0 of 6,5. De meningen variƫren van 'lastig om doorheen te komen' en 'eenzijdig verhaal waarin alleen maar buiten wordt gespeeld' tot een heel goed verhaal waar 'ik gewoon blij van word'.

Daarna was het tijd om - via vele andere gespreksonderwerpen - de suggesties voor de volgende keer door te nemen. In mei bespreken we De Wereld van Sofie, een filosofische roman. Komende meivakantie hebben we dus genoeg te lezen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten