zondag 19 juni 2016

De wereld van Sofie

Op zaterdag 28 mei kwamen wij bijeen om te praten over De wereld van Sofie van Jostein Gaarder, met hele lekkere huisgemaakte appelcake, chocolade en frambozenthee :D


Bron: Bol.com
De wereld van Sofie is een boek over de geschiedenis van onze westerse filosofie. Het geeft een onderhoudend en origineel beeld van de wereld van de eerste Griekse filosofen tot en met die van onze eigen tijd. Tegelijkertijd is het een spannende roman over twee ondernemende meisjes en een geheimzinnige briefschrijver. Over een speurtocht die tot antwoorden leidt die op hun beurt weer nieuwe vragen oproepen. Maar dat is niet erg: een echte filosoof blijft altijd vragen stellen.

Het boek telt 559 pagina's. Helaas waren er maar 2 van de 5 mensen die het boek uitgelezen hadden. Twee boekenwurmen hebben het niet uitgelezen omdat ze het niet leuk vonden - zij gaven het boek dan ook een onvoldoende -, de andere vanwege tijdgebrek. Met een 6,0 gemiddeld vinden we dit het minst leuke boek dat we tot nu toe hebben gelezen. De cijfers varieerden van een 4,0 tot een 8,0. 

De meesten vonden het filosofiegedeelte interessant: veel informatie, maar wel op een toegankelijke manier verteld. Het duurde wel lang om doorheen te komen omdat je het eigenlijk even wil laten bezinken en dit niet echt een boek is wat je in een stuk uit kan lezen. Daarom is het ook niet echt een geschikt boek voor de leesclub, maar dat hebben we bij deze dan ook ervaren.

Het deel met de verhaallijn, over Sofie, vonden we vaag en onrealistisch. De meesten vonden de brieven wel leuk, maar we ergerden ons aan de gesprekken tussen de filosofieleraar en Sofie: het taalgebruik was daar stom. Het verhaal zat wel goed in elkaar, hoe dit uiteindelijk samenkwam in het plot, maar om de domheid van het einde hebben we hard moeten lachen.


Na een uitgebreide stemronde is De boekendief van Markus Zusak als winnaar uit de bus gekomen. In juli bespreken we wat we van dit boek over de Tweede Wereldoorlog vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten